Verkopen op marketplaces: welke investeringen zijn nodig en waarom?

Marketplaces zijn niet meer weg te denken uit het online landschap. Steeds meer consumenten beginnen hun zoektocht direct op platforms als bol en Amazon, in plaats van op Google. Als jouw producten daar niet zichtbaar zijn, mis je simpelweg kansen op conversies. Voor merken en verkopers zijn marketplaces dan ook allang geen nice-to-have meer, maar een volwaardig kanaal om klanten te bereiken, merkzichtbaarheid te vergroten en omzet te boosten. Tegelijk vraagt verkopen via marketplaces om een andere aanpak en dus om een heldere afweging. We zetten niet alleen de grote voordelen van het verkopen op marketplaces op een rijtje, maar ook de investering die daarbij hoort. Lekker transparant. Zo ga jij voorbereid met het volledige plaatje van start!

Auteur:
Joeri Jongedijk

Leestijd:
5 minuten

Datum:
May 20, 2025

Categorie:
Alles

Auteur: Joeri Jongedijk

Leestijd: 5 minuten

Datum: May 20, 2025

Categorie:  Alles

Verkopen via bol: dit moet je weten

Commissie

Registreren op bol is gratis, een laagdrempelige start dus. Je betaalt pas wanneer je iets verkoopt. De kosten bestaan uit een commissie per verkocht artikel. Die commissie bestaat uit twee delen:

  1. Een vast bedrag per artikel, dit verschilt per type en verkoopprijs (incl. btw) 
  2. Een vast percentage van de verkoopprijs (incl. btw). Deze is variabel en wordt gebaseerd op de verkoopprijs incl. btw. Deze procentuele bijdrage kan verschillen per productcategorie en is te vinden in het commissietarieven overzicht.

Logistiek via bol

Je kan je logistiek regelen, op dezelfde manier als dat je dat voor je eigen webshop doet. Maar wil je tijd besparen én makkelijker opschalen? Dan is Logistiek via bol (LVB) een slimme optie. Bol neemt de opslag, verzending én retourverwerking van je over met snelle levertijden als resultaat. Ideaal als je wilt groeien zonder gedoe. LVB is een betaalde service. Per besteld artikel betaal je een vast bedrag, afhankelijk van het formaat. Daarnaast zijn er maandelijkse kosten voor opslag en toeslagen voor extra diensten. Alle actuele tarieven vind je hier.

Retourkosten

Op bol worden dagelijks honderden duizenden producten besteld. Mede door de gunstige voorwaarden als gratis retourneren en 30 dagen bedenktijd, wordt het de consument makkelijk gemaakt om producten bij jou te bestellen. Maar dit zorgt ook dat het aantal retouren bij bol hoger ligt dan bij de gemiddelde webwinkel. Als verkoper ben jij verantwoordelijk voor deze kosten. De retourkosten worden vaak over het hoofd gezien. Goed om hier rekening mee te houden, zodat je niet voor onvoorziene kosten komt te staan.

Adverteren

Wil je je producten extra onder de aandacht brengen? Dan kan je er ook voor kiezen om te adverteren op het platform. Dit kan een flinke boost opleveren in de verkoop. Het is belangrijk voorafgaand een goede margeberekening te maken, waarin alle bovenstaande kosten zijn verwerkt. Zo ben je goed op de hoogte van het bedrag dat je uit kan geven aan advertenties, zodat je wel winst blijft draaien.

Verkopen via Amazon: dit moet je weten

Commissie & abonnementskosten

Verkopen op Amazon begint met het kiezen van een passend verkoopplan. Je hebt de keuze tussen een individueel plan, ideaal als je af en toe iets verkoopt, of een professioneel plan voor als je structureel wilt opschalen. Bij het individuele plan betaal je momenteel €0,99 per verkocht product, terwijl je met het professionele plan momenteel voor €39,- per maand onbeperkt kunt verkopen.

Daarnaast rekent Amazon per verkocht product een commissie, afhankelijk van de productcategorie. Het is dus slim om je prijsstelling hierop af te stemmen. Commissies verschillen hier ook op basis van productcategorie.

Verzendkosten

Amazon geeft je de vrijheid om je eigen verzendkosten te bepalen. Maar soms is het handig om de verzendkosten in je prijs mee te nemen en geen aparte verzendkosten in rekening te brengen. Je kunt zelfs per land of regio verschillende verzendkosten hanteren. Zo kan je rekening houden met de verschillende kosten verbonden aan pakketjes versturen naar verschillende regio’s.

FBA

Met Fulfillment by Amazon (FBA) geef je opslag en verzending eenvoudig uit handen. Geen zorgen meer over voorraadbeheer of logistiek, Amazon regelt het voor je. Bij FBA gelden verschillende tarieven, afhankelijk van formaat en gewicht. Ook retouren worden voor je afgehandeld. Amazon beoordeelt of een geretourneerd product opnieuw verkoopbaar is. Is dat niet het geval, dan moet je een verwijderingsorder aanmaken. Houd hierbij wel rekening met extra kosten. Als je geen order maakt, worden de producten na een tijdje alsnog verwijderd.

Retourkosten

Of je nu zelf verzendt of gebruik maakt van FBA, retouren horen erbij. Door deze kosten goed te monitoren, houd je grip op je marges. Amazon brengt bijvoorbeeld 15% administratiekosten in rekening bij terugbetalingen aan klanten. Handig om mee te nemen in je prijsstrategie, zo blijf je winstgevend én voorbereid.

Advertising

Met Amazon Advertising kun je klanten aantrekken die niet actief naar jouw producten zoeken, maar dat wel zouden kunnen doen. Het werkt met een kosten-per-klik-prijsmodel. Dat betekent dat jij het maximale bedrag instelt dat je bereid bent te betalen als iemand op je advertentie klikt. Zet dus een slim bod in om je producten echt in de schijnwerpers te zetten.

Korte recap

Verkopen op marketplaces biedt volop kansen, van meer bereik tot schaalbare groei. Maar om er écht succesvol in te worden, is een goede voorbereiding essentieel. Door vooraf goed inzicht te hebben in waar je in investeert, voorkom je verrassingen achteraf en bouw je aan een gezonde marge. Zo maak je niet alleen een slimme, maar ook een duurzame keuze voor je merk.

Heb je vragen over beginnen met de verkoop op marketplaces of ben je al actief, maar wil je kijken of adverteren iets voor jou kan zijn? Neem gerust vrijblijvend contact op, we helpen je graag verder!

Meer...