Transparantie op Marketplaces: de nieuwe norm

Correcte en complete informatie voor de voedingsmiddelenmarkt is nóg belangrijker aan het worden!

Auteur:
Ronan Franzen

Datum:
March 27, 2024

Categorie:
Bol.com advertising

Auteur: Ronan Franzen

Datum: March 27, 2024

Categorie:  Bol.com advertising

De Digital Services Act (DSA) is een reeks regelgevingen die door de EU is geïntroduceerd om een veiliger en transparanter online ecosysteem te creëren voor platformen. Maar wat betekent dit voor jou, de verkoper op online marktplaatsen?

De DSA zorgt ervoor dat verkopers zoals jij helder en transparant moeten zijn over wat je verkoopt. Duidelijke productomschrijvingen, eerlijke prijzen en wat achtergrondinfo over jezelf zijn een must. Het doel? Ervoor zorgen dat consumenten online dezelfde zekerheid hebben als in een fysieke winkel. Klinkt goed, toch?

Voor marketplaces, zoals Bol. en Amazon, is het van belang om je productinformatie aan te vullen met de juiste informatie. Het gaat hierbij om de naam, het adres, telefoonnummer en e-mailadres van de verantwoordelijke marktdeelnemer binnen de EU*. Dit wordt verplicht vanaf 1 januari 2025, dus zorg ervoor dat jij op tijd voldoet aan deze nieuwe EU-regelgeving.

*Definitie verantwoordelijke marktdeelnemer binnen de EU: de fabrikant, de gemachtigde, de importeur, de distributeur, de fulfilment dienstverlener of andere natuurlijke personen of rechtspersonen voor wie verplichtingen gelden ten aanzien van de vervaardiging van producten, het op de markt aanbieden ervan of de ingebruikneming ervan in overeenstemming met de toepasselijke harmonisatiewetgeving van de Unie (artikel 3 punt 13 Verordening EU 2019/1020).

Extra huiswerk voor verkopers van voedingsmiddelen

Vanaf 1 april gaat Bol. een stapje verder. Ben jij een verkoper van voedingsmiddelen? Zorg dan dat je productinformatie tiptop in orde is. Ingrediënten, allergenen, voedingswaarden en de houdbaarheidsdatum – alles moet kristalhelder zijn voor de consumenten op het platform. Waarom? Omdat jouw klanten het verdienen om precies te weten wat ze in hun winkelmandje stoppen. En omdat je anders het risico loopt dat je assortiment (tijdelijk) offline komt te staan.

Voor alle verkopers op Bol. in Nederland of België van voedingsmiddelen, supplementen of dranken, geldt dat zij vanaf 1 april 2024 moeten voldoen aan deze nieuwe richtlijnen. Verwijzen naar een verpakking of etiket zal niet toegestaan zijn en is het dus zaak om je productinformatie te controleren en aan te vullen.

Voor meer informatie omtrent het verkopen van voedingsmiddelen op Bol. verwijzen we je graag door naar het Partnerplatform.

Waarom nu stappen ondernemen?

Transparantie binnen marketplaces is een steeds belangrijker thema. Regelgeving ligt vaker onder de loep en het van belang voor zowel klanten als jezelf. De introductie van nieuwe regelgevingen zoals de Digital Services Act (DSA) en strenge, gerichte voorschriften voor voedingsinformatie, creëren de noodzaak om aan bedrijven te doen bewegen om aan deze standaarden te voldoen. Hierbij gaat het niet alleen om het volgen van regels; het draait ook om het opbouwen van vertrouwen bij klanten en het beschermen van reputatie.

Even samengevat!

In een notendop: de DSA, de nieuwe regels rond voedingsinformatie, en de algemene shift naar meer openheid, het zijn allemaal tekenen aan de wand. We zien een trend waarin correcte en complete productinformatie de ruggengraat wordt van elk succesvol marketplace avontuur. Platforms zoals Bol. en Amazon zetten hoog in op kwalitatieve productinformatie, transparantie en betrouwbaarheid.

Heb jij naar aanleiding hiervan een vraag voor ons? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Meer...