Amazon FBA in Nederland, hoe werkt dit en welke voordelen heeft het?

Fulfilment by Amazon, dé oplossing voor online retailers die niet de ruimte en middelen hebben om orders zelf af te handelen.

Auteur:
Rik de Ruijter

Leestijd:
4 minuten

Datum:
February 10, 2021

Categorie:
Overig

Auteur: Rik de Ruijter

Leestijd: 4 minuten

Datum: February 10, 2021

Categorie:  Overig

Als professioneel verkoper op Amazon heb je de mogelijkheid om jouw producten zelf naar de consument te versturen, je kan ook gebruik maken van de Amazon FBA mogelijkheden; ook wel Fulfilment by Amazon genoemd. Dit is een populaire fulfilment-oplossing voor online retailers die niet de ruimte en middelen hebben of die niet het risico willen lopen om orders zelf af te handelen. Zonder zelf tegen complexe logistieke uitdagingen en handelingen aan te lopen zorg jij ervoor dat orders eenvoudig afgehandeld worden.

In deze blog lees je de voordelen en de belangrijkste details over hoe je via het FBA programma jouw producten op Amazon aanbiedt, met gratis verzending door heel Europa.

Welke voordelen biedt Fulfilment by Amazon jou als verkoper op Amazon?

1. Jouw producten gepicked, gepacked en verzonden door heel Europa

Het warehouse en fulfilment netwerk van Amazon is misschien wel het meest geavanceerde netwerk ter wereld. Door jouw productaanbod aan te melden voor FBA is het mogelijk om de consument gratis verzending aan te bieden, snelle levertijd te garanderen (soms zelfs levering binnen 24 uur) en kan je de garantie geven dat de bestelling met de hoogste zorgvuldigheid is afgehandeld.

2. Klantenservice in lokale taal en retourafhandeling

Door gebruik te maken van Fulfilment by Amazon kan je de consument klantenservice in zijn of haar eigen taal aanbieden. Amazon stelt hoge eisen aan de klantervaring, één daarvan is een goede customer service. Als je jouw producten aanbiedt in een land waarvan je de taal niet beheerst, kan dit een uitdaging zijn en ook automatische vertalingen van Google Translate of DeepL bieden niet altijd de beste oplossing.

Er is nog meer; Is een klant niet helemaal tevreden met het aangekochte product? Amazon handelt ook de afwikkeling van de retourzendingen af, dit is vaak een intensief proces voor een verkoper, dit zal jou op termijn veel tijd en geld gaan besparen. Zo én zorg jij ervoor dat je tijd over hebt voor waar je goed in bent, het verkopen van jouw productaanbod.

3. Geen extra abonnementskosten; je betaalt alleen voor de service die je gebruikt.

Gebruik maken van fulfilment by Amazon is erg laagdrempelig; je betaalt geen extra abonnementskosten, je ziet niet vast aan een contract en Amazon stelt geen eisen aan het de hoogte van stock levels.

Het is niet volledig gratis natuurlijk, je betaalt fulfillment kosten: deze betaal je per stuk en is gebaseerd op afmeting, gewicht en het producttype. Ook brengt Amazon opslagkosten in rekening, deze kosten variëren en worden berekend op dagelijks afgenomen volume en of het hoog- (oktober t/m december) of laagseizoen (januari t/m september) is.

4. Meer kans op de Buy-Box

Het winnen van de Buy-Box op Amazon is essentieel als je succesvol wil verkopen op Amazon. Niet alleen je prijs maar ook het kunnen leveren van een excellente klantbeleving is hierop van grote invloed. Doordat je met behulp perfecte klantenservice, snelle gratis verzending en retouren kan bieden vergroot je de kans hierop. Je verstevigt namelijk je positie als verkoper ten opzichte van jouw concurrentie, namelijk de verkopers met hetzelfde product.

Hoe start je met Fulfilment by Amazon?

In drie stappen kan jij als professioneel verkoper starten met het opslaan en verzenden van jouw producten via Amazon FBA.

1. Meld je producten aan

Bij je actieve listings kan je aangeven of je deze zelf verstuurt, of dat Amazon dit voor je doet. Geef van jouw producten op Amazon aan welke je wilt verkopen via Amazon FBA.

2. Bereid je zending voor

Nadat je producten zijn aangemeld, start je met het voorbereiden van de zending. Tijdens dit proces geef je aan hoeveel producten je op voorraad wil leggen, hoe deze verpakt zijn, wat gewicht en afmetingen zijn en zorg je ervoor dat alles goed gelabeld is. Zo kan Amazon het na ontvangst snel op de juiste plek in het magazijn kunnen plaatsen

3. Verzend je producten naar Amazon

Heb je je zending helemaal voorbereid, dan is het tijd om af te zenden naar fulfilment center van Amazon. Stem goed met je vervoerder af waar de lading naar toe moet (dit kunnen verschillende locaties zijn) en laat jouw vervoerder het aflevermoment bij Amazon plannen. (Dit komt zeer nauw en moet vaak binnen 30 minuten gelost worden).

Neem contact op

Kom je er nou niet helemaal uit? Wij helpen je graag op weg en kijken graag even met je mee! Neem vandaag nog contact met ons op.

Meer...